Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
 

Óvoda "Marija Petkovic" Szabadka

 
     
 

Szombaton, 2011 október 29-én, mise és rövid program keretében, gyerekek, szülők, a "Marija Petković" óvoda munkásai, a "Naša radost" iskoláskor előtti intézmény képviselői, a városi közigazgatás képviselői és más vendégek jelenlétében ünnepélyes keretek között került sor ez az egyedülálló óvoda tizedik évfordulójának megünneplésére.

Az Amerikai CRS – Chatolic Relief Services (Katolikus Segélyszolgálat) civilszervezet kezdeményezésére Szerbiában 2000-ben indultak meg az előkészületek tít óvoda megnyitására amik a Montessori programot követik. Az ötlet és a projekt felelőse Szabadkán Dujo Runje volt, Silvana Milan nővér pedig óvoda hleyszínét biztosította.

2001 szeptember 18-án hivatalosan megnyitotta kapuit a „Marija Petković“ óvoda Szabadkán.

A megynitást megelőzően öt nevelőnő egy éves Montessori képzésen vett részt, akik a „Kegyelem leányai” zárda felújztott épületéban kezdték el a munkát körülbelül negyven gyerekkel.

Az első három évben az óvodát az Amerikai Katolikus Segélyszolgálat támogatta pénzügyileg, ezután a támogatást átvállalta magára a helyi önkormányzat valamint a „Naša radost“ iskoláskor előtti intézmény a szárnyai alá vette.

A Montessori program mellet az óvodában vallási oktatás is foly, 2003-tól már a Horvát nyelvű oktatás is elérhető, mely a Horvát anyanyelvű gyerekek iskolára való felkészítését alapozza meg.

Az óvodát két Mária őrzi. „Segíts, hogy magam csinálhassam.” – Maria Montesori irányadó elve, aki kifelylesztette a módszert amely alapján az a „Marija Petković“ óvodában dolgoznak.

A Montessori óvoda magában foglalja a speciálisan kialakított környezetet és a fleszerelést ami a munka során a gyermekekben felébreszti a kíváncsiaágot, azaz a gyerekek saját felfedezéseik alapján tanulnak. A gyerekek saját igényeik által vezérelve fejlődnek, ezzel egyidőben kialakítják az érdeklődési körüket is. Ez a falyta munka lehetővé teszi számukra az érzékek, a koordináció, a mozgáskontroll és a koncentráció fejlesztését, ami által magabiztosságra és önállóságra tesznek szert. A Montessori környezetben a gyerekek az érdeklődési körüknek, szükségleteiknek és vágyaiknak megfelelően fejlődnek, abban a sorrendben amely az ő igényeiknek megfelel. A Montessori program és a Montessori felszerelés öt területet ölel fel: valós életbeli feladatok, az érzékszervi képességek kialakítására irányuló gyakorlatok, beszéd ösztönző gyakorlatok és matematikai gyakorlatok.

A „Marija Petković“ óvodában található felszerelés zenekari próbákhoz, a gyerekek tanulnak a bunyevác Horvátok szokásairól, néptánc oktatás folyik, Angolul tanulnak, és mindemellett részt vesznek különböző rendezvényeken is, pl: Klincijada, Dan Balinta Vujkova, Zlatna harfa, Dužijanca.

A másik Mária pedig Áldott Marija Petković, akinek a nevét viseli az óvoda. Blato nevű településen született Korcsula szigeten, gazdag családból származott, az életét a gyerekeknek és a szegényeknek szentelte. Építtetett egy kolostort, amiben a mái napig a „Kegyelem leányai” apácái élnek, akik védnöksége alatt áll a szabadkai óvoda.

Az óvoda nyitott a speciális igényű gyerekek számára is, akikre Maria Montessori külön gondolt amikor a róla elnevezett metódust megalkotta.

Pillanatnyilag a „Marija Petković“ óvodában három csoportban, összesen 72 gyerekkel folyik a foglalkozás a háromtól hat évig terjedő korosztályban. Velük öt nevelőnő foglalkozik a Montessori program alapján, vallási oktatással együtt, Horvát nyelven.

Bernadica Ivanković
a szabadkai városi könyvtár
Horvát nyelvű informatikusa

Dajana Šimić
a "Marija Petković" óvoda
fő nevelőnője

 

 

 

 

 
     
   
ÍGY KEZDŐDÖTT AZ EGÉSZ...
     
 
       
       
       
       
       
       
     
       
 
     
   
ÉS ÍGY ÜNNEPELTÜK MEGY A TIZEDIK ÉVFORDULÓT...