Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
 

Ajándékozás

 
     
 

2011. December 22-én az intezményünk kis "expedíciója" útnak indult Belgrád felé. Hideg és szeles nap volt, nem igért különösebb szórakozást. A CVETIĆI óvoda három tagja, az óvónőjük Jelica Dulić; a KOLIBRI óvoda három tagja, és óvónőjük Snežana Perišić; az intezmény igazgatója, Jašo Šimić; az Intézmény főnővére Kristina Tokodi Križan; a pedagógiai egység vezetője, Snežana Flego; képzőművészeti szakmunkatárs, Ljubica Suturović valamint a kulturális események animátora, Arsen Ćosića alkották az expedíciót.

A kalandunknak alapot adó, a belgrádi "11.April" Iskoláskor Előtti Intézményből kapott meghívó volt, hogy vegyünk részt a "DAROVANJE" elnevezésű eseményen. Nem tudtunk sokat erről az eseményről, de azt az információt kaptuk hogy a résztvevők ajándékokat cserélnek, és kiválasztják a legszebb újrahasznosítható anyagokból készült karácsonyfát. A gyerekek készítették az ajándékokat, ezek mellet sok édességet és üdvözlőlapot is bepakoltunk és útnak indultunk.

Az első állomásunk az UŠĆE bevásárlóközpont volt, ahol a hosszú út után kinyújtottuk kicsit a lábainkat és nézelődéssel töltöttük az időt délig, amikor is a közeli "Španskih boraca" utcában kezdetét vette a program. Az újév közeledtével a bevásárlóköpont gazdagon ki volt díszítve, így tökéletes diszletként kihasználva fényképezkedtünk egy kicsit.

 

 
     
   
     
   
     
   
     
 

Ahogy közeledett a 12 óra, a cél felé vettük az irányt, ahol az ötletek, a képzelet és a kreativitás valóságos kincstára fogadott bennünket, vidám hangulatú gyerekeket, szülőket, pedagógusokat és járókelőket láttunk. Az újbelgrádi intézmény mind a 32 óvodája a gyerekek, szülők és a nevelők különböző kreatív műhelymunkákba való bevonásával megalkotta a saját, újrahasznosítható anyagokból készült, karácsonyfáját. A könnyebb tájékozódásban Danijela, a házigazdánk, segített, aki a "SRNA" óvoda vezetője. Hogy mennyire is volt nehéz a tájékozódás, győződjenek meg a képekről...

 

 
     
   
     
   
     
   
     
 

A forgalomtól erre az alkalomra lezárt utcában sétálva megajándékoztuk a karácsonyfák mellet álló gyerekeket, tőlük pedig karácsonyi díszeket és üdvözlőlapokat kaptunk. A karácsonyfáknál összegyűlt ajándékok a 32 óvodába kerültek továbbításra.

Az esemény gyermekdalokkal, különböző gyermekcsoportok táncával, katonai sátrakban felszolgált meleg teával és a minden oldalról érkező örömteli gyermekhangokkal volt fűszerezve. A kellemes, meleg hangulatot egyedül a belgrádi Kosava hűtötte egy kicsit.

A látogatóknak lehetőségük volt szavazni a nekik tetsző karácsonyfákra, szavazataikat pedig a Télapó szánján lévő dobozba helyezték el. Danijela elmondása szerint a szavazás az intezmény honlapján is folytatódik.

Amikor már kicsit elfáradtunk és átfáztunk a vendéglátóink elhívtak bennünket az újbelgrádi "SRNA" óvodába további barátkozásra. Itt az óvodánk tagjai az ottani gyerekekkel játszottak, mi idősebbek pedig az újbelgrádi kollégákkal, valamint a bjeljinai vendégekkel társalogtunk.

A kirándulásunk este 7 óra körül ért véget, amikor is, tele élményekkel visszaindultunk Szabadkára, azzal az ötlettel hogy jövőre a mi városunkban is megszervezünk egy hasonló eseményt. Az újbelgrádi barátainkat mindenképpen meg fogjuk hívni erre az eseményre.

Ljubica Suturović és Arsen Ćosić