Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
 
 
 

A nevelői munka előrehaladásában nagy szerepe van a tudományos kutatómunkának. Segitenek kiválasztani azon módszereket, melyek segitségével megteremtjük a legmegfelelőbb feltételeket a jól kiválasztott tartalmak megvalósitásához, melyekkel sikeresen egyengetjük a gyermek fejlődésének útját.

- A személyiség konativ jellemzőiről az óvodáskorú gyermekeknél

1997-ben történt egy kutatás a személyiség konativ jellemzőiről az óvodáskorú gyermekeknél, amely 362 szabadkai, hatéves gyermeknél mérte fel az agresszivitás és szorongás fokának jelenlétét.
Az ilyen felmérések gyakorlati jelentősége, hogy már a korai gyermekkorban felismerjük, és szükség esetén kezeljük az agressziv vagy szorongásos tüneteket.

- A gyermek óvodai integrálódása és az anya gyermekéről alkotott képének realitása

A gyermek óvodai integrálódása és az anya a gyermekéről alkotott képének realitása a témája a 2001-ben végzett kutatásnak. A kutatás alanyai a 204 gyermek és az anyák voltak. A kapott eredmények azt mutatják, hogy az anyák általában jól itélik meg gyermekük fejlődését és a csoportba való integrálódását, igy a problémákat is, amennyiben adódnak, mégha a gyakorlatban sokszor más benyomást keltenek is. A kutatás eredménye rámutat, hogy a szakember feladata elsősorban a szülők megnyerése arra, hogy észrevételeiket a gyermek esetleges problémáiról.