Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
 

Gyermek hét 2011.

   
     
 

A Gyermek hét megünneplése az egész világon, igy nálunk is több évtizedes tradició. Először ezen a vidéken a gyermekhét 1934-ben lett megünnepelve, 1987 ben pedig törvénntel lett szabályozva.

Az ünneplés módja az idők alatt változott, de a lényeg mindég ugyan az maradt:

  • országok, városok, iskolák, ovodák és különféle intézmények, valamit személyek, összefogása, szervezése a gyerekek fejlődése érdekében;
  • felhivni a figyelmet a gyerekek különleges világára és a gyerekkor sajátosságaira;
  • különféle programok és ötletek által a gyerekek helyzetének javitása szerbiában az idei gyermekhét mottója rámutat arra, hogy sokkal nagyobb odafigyelést kell biztositani a hátrányos helyzetű gyerekek részére;
  • külön büszkék vagyunk arar intézményünkben már évek óta elsődleges és kiemel programmal viselünk gondot a hátrányos helyzetű gyermekekről .Tudatában vagyunk annak, hogy a gyerekek most és it, ebben a nehéz időkben is velünk vannak, és most kell nekik megfelelő gyermekkort biztositani, nincs idő jobb időkre várni.

Mint irányitója –szervezője a gyermekhét megűnneplésének a „PU Nasa Radost” –ban, igyekeztünk bevonni minnél több intézményt, szemelyt, aki gyerekekel,gyerekenek dolgozik, de itt csak a szervezett akciókat emlitjük tudatában annak, hogy a rendezvény keretein belűl sokan részt vesznek, de nem tudunk mindenkit megemliteni.Intézményi szinten a következő szervezett akciók voltak.

ZENE ÉS KOTTÁK, A SZÉPSÉG JELEI-A ZENEISKOLA MEGLÁTOGATÁSO
Egy iskolai órán át megismerkettek a gyermekek a zenehangszerekkel, kipróbálhotta őket, es egy kis koncerton vettek részt.A zenedét ősszessen 265 gyermek látogatta meg.

A VÁROSUNK TŐRTENETE
A városi múzeum látogatása. Kiálitások: Tőrténelmi, Etnológiai és művészeti aszpektusők a kerékpár szabadkánrol. Az éjjeli fénj -100 éves „LIFKA” mozi Szabadkán” és festmény kiálitása. A múzeum kivételessen, a mi gyermekeink érdekébe, hétfoi napon is tárva volt, mert kűlőmben azon a napon nem dolgozik. Az iskoába még nem járó gyermekek részére dijmentes a múzeum látogatása. A múzeumot öszessen 387 gyermek látogatta meg.

HÖSEINK A FILMSZALLAGON
Rajzfilmek vetitése a "Lifka Sándor" "Art" moziheiségeben. 755 gyermek élveszte a filmek vetitését.

KÓLLÓZNI KI NEM SZERET?
A NKK „ Bunjevacko kolo” látogatása mi alkalommal a gyermekek láthatták és próbálhatták a népi viseleteket, nézhették a hangszereket táncoltak á folklór terembe. A látogatás két izben tőrtént októberben 06.és 07. en a NKK „Bunjevacko kolo” 207 gyermek látogatta meg.

A SPORTON ÁT AZ EGÉSZSÉGIG
Sport egyesűletek látogatása?ENPI Karate klub mint előző éveken, át,most is lelkesen fogadta a helyiségeibe az ovodás gyerekeket összessen 382 gyermeket. Azok gyermek számára akik nem tudták –vagy birtak városig jőnni.Karate edzést szervesztéka „Mali Princ” ovoda helyiségeiben.A „Spartak” asztali tenisz klubbot 130 látogatta meg.

BALETT A SZÉP LÉPTEK ISKOLÁJA
Közös balett óra a studio „Mon Mirage” táncosaival meg lett tartva a „Mandarina” „Poletarac” „Mala Sirena” ovodákban 2 óra „Mastalica” „Alisa” és „Mak Gyergy”.A „Larisa” ovodásoknak balett órájuk a „Larisa” studio termében. A „Zec” és „Marija i Marija ovodásoi részt vettek a balett órán a studio „Creative” termébe.

OVODÁK AZ OVODÁKBAN
Ovodások látogatása a másik ovodasokhoz város –falu-falu Város látogatások –barátkozások,kreátiv műhelyek, vidám játekok,udvari játekok és sok más.Ezek a látogatások és ahol mi is részt vettűnk,a következök: „ Maria Petkovic” ovodásoi meglátogatták a „Petar Pan” ovodát tavankuton és a „Baloncici” Bikovo és ovodások látogátása a „Sanda Marjanovic” ovodába.

OVODÁSOK AZ ÁLOTKERTBEN
A Palicsi álotkert látogatása jutányos áron tőrtént, 20% kedvezményt kaptak.A „Nasa Radost” ovoda intézmény gyermekei sajnos az előző években ingyenes volt. Akolektiv gyermek látogatás, és eszt észre lehet venni mert az iden eléggé megcsapant az álatkertlátogatóisa. Az állatkert menedzmentje intézményünk minden gyermekének, kortól függetlenül kedvezményes árú jegyeket ajándékoz egész évben. A gazdag növény-és állatvilágot összesen 615 gyermek élvezhette és tekinthette meg.

ELŐADÁSOK GYEREKEKNEK
A Gyermek Szinház előadást tartott szerb nyelven, ,, Egy konyhai álom ,, cimmel a Szabadságtéren október 7-én, 10 órakkor. Az előadásban részt vett mintegy 250 óvódás gyermek, más-más óvodákból. Mint például a Sumica, Poletarac, Ciciban es Plavi Zec óvoda növendékei.

AMI NEKEM KEVÉS ÉS NEM JÓ, MÁSNAK ÉDES LEHET
A használt ruhák és játékok, cipők gyűjtése egész októberben tart, az összegyűjtött használt játékokat és ruhákat először a mosodában kitisztitják.

A KÖNYV AZ ÉN JÓ BARÁTOM, LEGYEN HÁT A TIÉD IS
A gyűjtés ideje alatt összegyűlt képeskönyveket és gyermekkönyveket a Városi Könyvtár Gyermekrészlegének ajándékozzák.

KIRÁNDULÁSOKAT
Kirándulásokat is szerveznek, például a Kekec és Poletarac óvódásai a Rokin Tanyán ismerkedhettek közös programok keretében. A Zvoncica és Maslacak óvodásai a Gabric Tanyán kukoricát szedtek és közben barátkoztak egymással. Később a Poletarac óvoda növendékei meglátogatták a Delfin óvóda gyermekeit egy újabb kirándulás keretében Kelebián.

EBBEN AZ ÉVBEN ELŐSZÖR
A Gyermek Hét keretein belül Báb Munkaműhelyt tartottak a gyermekeknek a Sanda Marjanovic óvodában. A műhely témája a bábok elkészitése volt, a műhely pedig a Papir Szörnyek nevet kapta, mivel a bábok elkészitéséhez papirt használtak, páldául: papirtányérokat, poharakat, szalvétákat. A munkaműhelyt Ljubica Suturovis és Arsen Cosic vezették.

Hálával tartozunk a tanároknak, a nevelőknek és a szorgalmas és kitartó szülőknek, akik igazán szeretnék szebbé tenni gyermekeik életét, és akik saját költségen tették mindezt. A városvezetés ugyanis ebben az évben sem volt hajlandó állást foglalni az ügyben és kérelmünket sem fogadták el,amelyben két ingyenes autóbuszt igényeltünk, amelyet a gyermekek szállitására használtunk volna fel, elsősorban a kirándulások helyszinére való eljutáshoz lett volna ez igen fontos, és hatalmas segitség.

Mindez hanyagságukat és a megértés hiányát tükrözi a gyermekek irányában, és azt, hogy saját lelkiismeretükkel hogyan fognak elszámolni a segitség elmulasztása miatt,csakis rájuk van bizva.

 

A jelentés szerzői - a Gyermekhét vezetői
Intézmény "Nasa Radost"
Ljubica Suturovic és Arsen Cosic